ANÁLISIS VÍAS COMERCIALES A CORUÑA Las grandes vías comerciales de los barrios de A Coruña se reinventan: bares, pisos y emprendedores
Saltar ao contido principalSaltar ao pé de páxina

Así sobreviven cuatro de las grandes calles del comercio de barrio de A Coruña: "Por aquí pasa todo el mundo"

Cerca de uno de cada cinco bajos de la avenida de Oza, de la avenida de Os Mallos, la calle Barcelona y la de la Torre está vacío | La hostelería se abre camino en zonas en las que antes reinaba el pequeño comercio

A Coruña

As grandes arterias comerciais dos barrios están en plena transformación. Algunhas, como a avenida de Oza están a recibir novos emprendedores que se lanzan a abrir os seus negocios nalgún punto desta rúa quilométrica e conviven con tendas das de toda a vida; outras, como a de Vos Mallos enfróntanse a un cambio de modelo: a conversión do que eran tendas e bares en vivendas. A rúa da Torre, a pesar da súa gran afluencia de xente, peléxase contra o comercio en internet, e a rúa Barcelona vai sumando, cada vez, máis negocios de hostalería.

Basta con percorrer estas vías, tal e como fixo este diario, para cerciorarse de cada barrio ten a súa dinámica e de que aproximadamente un de cada cinco baixos comerciais está baleiro; algúns deles desde hai moito tempo, outros, en rehabilitación e outros desapareceron. Hai tamén novos tipos de negocio no que non hai ninguén despachando tras un mostrador, como o aluguer de trasteiros, as lavanderías industriais ou as máquinas expendedoras.

Un comprador en la calle
 Barcelona.  |  C.P.

Un comprador na rúa Barcelona. / C.P.

A rúa da Mercé, outrora polo comercial da zona da Gaiteira, aínda que máis pequena que as demais, viviu unha decadencia máis acusada e con menos renovación. Dos 58 locais comerciais que ten a rúa, só 34 están ocupados —dúas deles son bares— e 24 están á espera de que alguén lles dea unha nova oportunidade.

La Torre, por onde «pasa todo o mundo».

A rúa da Torre, a principal zona comercial de Monte Alto, suma 101 baixos, dos que 17 están baleiros, un 16,8%. Algúns locais levan anos parados, incluídos algún de gran tamaño como o do cruzamento con Cabo Ponche Anido, pero tamén se pode ver algún cartel de próxima apertura, e entre os que están a funcionar hai unha ampla oferta, desde bancos ou farmacias a téxtil e de comida para levar. A vía non ten ningún restaurante, pero suma 19 establecementos de hostalería, que se concentran na parte da vía máis afastada do centro. «Levamos en cálea tres anos», conta Juan José González, de Froitería Tino, que considera que a vía é «unha arteria, pasa todo o mundo» e o negocio vai «ben, como sempre». Pero no do Mate, unha tenda especializada neste produto e que vende infusións naturais, notaron unha baixada desde que abriron en xaneiro. Aínda que a Torre é «unha das poucas rúas que seguían vivas» comercialmente e a que ten máis afluencia de Monte Alto, desde este negocio sinalan que no barrio hai cada vez máis proporción de xente nova, que acode menos ao pequeno comercio. E contra o comercio electrónico «non se pode competir», engaden desde este negocio coruñés.

Rúa Barcelona, a dous tempos.

Na principal zona de paseo e de comercio do Agra do Orzán, hai 131 locais ocupados por comercios, bares e asociacións, pero 36 pechados, o 21,5% do total. Os establecementos pechados concéntranse na parte da vía máis afastada da avenida de Fisterra, e en especial no tramo no que a rúa dá un xiro e desemboca en Páramo. «Desde o cruzamento con Vila de Negreira, máis ou menos, hai moito pechado», resume Ubaldo López, propietario do establecemento de comida para levar BenMeSabes. Aínda así, sinala que ten moita afluencia polas mañás. Nos primeiros números da rúa, entre a avenida de Fisterra e o mercado, hai unha maioría de locais ocupados. Nesta zona traballa María José Álvarez, que leva 29 anos traballando na tenda Martina Álvarez, desde que abriu, pero, aínda que defende que hai «vida na rúa», matiza que a vía está «un pouco de canga baixa». Ás pequenas tendas, considera, prexudicáronas tanto a apertura de centros comerciais como internet. Álvarez engade que, ante o parón do comercio tradicional, están a abrir máis cafeterías. Actualmente, son 17 os locais de hostalería.

Avda. de Oza.

Persoas camiñan pola avenida de Oza / C.P.

Avenida de Oza, onde conviven historia e modernidade.

Dante de la Fuente abriu Eldritch Gate fai xusto tres anos. Non tiña especial interese en instalarse en Vos Castros pero o local ofrecía todo o que buscaban: moito sitio para xogar e unha zona de tenda a pé de rúa. A pesar de que o seu negocio é moi específico de xogos e artigos manga, De la Fuente confesa que «a acollida no barrio foi boísima», tanto que houbo veciñas que lles levaron «moedas da sorte» . «Xusto acababa de ser a pandemia e o barrio estaba arrasado, pecharan moitos negocios e, para eles, era unha alegría que nós abrísemos», relata De la Fuente, que destaca a boa convivencia entre os comercios «de toda a vida» e os novos. Na avenida de Oza hai aproximadamente 222 locais comerciais, dos cales, 36 están baleiros e 23 son de hostalería. Aínda que Belén García abriu en xuño do ano pasado a Xoiería García no número 20 desta vía, foron os seus pais os que a fundaron en 1960 e os que elixiron, despois de estar á altura da actual Casa Cuba, mudarse á avenida de Oza e pasarse no número 10. «Agora están a arranxar bastantes baixos e edificios, así que, é unha zona que xa estivo moito peor», relata García.

Avenida de Vos Mallos, «non é como era».

Nesta vía hai 84 baixos, 24 baleiros e unha gran ausencia, o Eroski, que veciños e comerciantes botan de menos. Só sete locais dedícanse á hostalería. Moitos baixos cambiaron xa de uso e son vivendas. Nieves Fernández colleu a histórica Mercería Manoly fai dez anos, para ela, a avenida «non é como era», así que, vea «de canga baixa». Mercedes Pereira leva vinte anos entre as caixas de Distribucións Dabella, así que, viu «momentos mellores» da avenida. «Hai moitos baixos que se converten en vivenda, moitas tendas pechan e as que abren, pechan ao pouco tempo», lamenta. Sara Lamas é venezolana e leva só un ano con Cupcapricho, de pastelería artesanal, en Vos Mallos, un barrio que non coñecía moito, pero que non se arrepinte de elixir pola boa acollida que lle deron os veciños.

Subscríbeche para seguir lendo

Tracking Pixel Contents